Pagina's

vrijdag 9 augustus 2013

terug uit Togo *interieur*

Na drie weken in Togo doorgebracht te hebben ben ik nu twee dagen terug in Nederland en heb mijn koffer uitgepakt.
Togo is een relatief klein land, maar een redelijk ontwikkeld land.  ( Ik heb als enig vergelijkingsmateriaal Gambia, waar ik 4 jaar geleden ben geweest)
De levensstandaard van Togolese gezinnen verschilt enorm! Het leven is er duur, luxe(re) producten kosten meer dan in Nederland. 

Mijn eerste reis naar het land van mijn vriend heeft grote indruk op me gemaakt. Naast de armoede heeft Afrika ook een mooie cultuur. Op de vele markten vindt je naast levensmiddelen ook houtsnijwerk, stoffen, schilderkunst  enz.
Afdingen is het sleutelwoord en mijn vriend heeft keihard onderhandeld. Als je met een blank iemand over de markt gaat mag je erop rekenen dat je het dubbele of meer betaalt van de eigenlijke prijs! Als je dan de taal spreekt valt er gelukkig nog wat te onderhandelen, dus we hebben wat mooie stoffen en schilderijen mee kunnen nemen. Deze souvenirs wil ik graag in ons interieur verwerken.

Ik merk vaak dat spullen in het land van herkomst heel leuk lijken, maar thuis toch niet gebruikt worden omdat het niet echt past. Ik heb een tussenweg gezocht door stoffen en schilderijen te kopen met prints die ook in Nederland goed passen. Ik heb vast een voorproefje gemaakt door stoffen om kussentjes heen te vouwen en het schilderij in een tijdelijke lijst te doen.. kijk je mee?
 
 
Het schilderijtje met de drie dames is gemaakt door het broertje van een goede (ook Togolese) vriend van mijn vriend. Ik kreeg het mee als cadeau en ik vind hem heel gaaf! Misschien ga ik er nog een lijst voor zoeken, maar voor nu hangt hij alvast met tape aan de muur. 
 
 Dit markt- tafereel staat in de eethoek.Dit schilderij hebben we nog liggen. Ik ben nog aan het bedenken waar hij zou kunnen hangen. Misschien wil ik hem schuin boven de groene kast hangen :)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten